Berlingske uddelte pris til Årets Dansker

Selina Juul fra bevægelsen Stop Spild Af Mad er netop blevet Årets dansker 2014 i Berlingskes kåring.

Det blev Selina Juul, stifter af bevægelsen Stop Spild Af Mad, som blev Årets dansker 2014. Det er netop blevet offentliggjort ved et kåringsarrangement hos Berlingske Media.

Kåringen er resultatet af motiverede indstillinger fra 1.302 danskere, en dommerkomites nominering og bedømmelse af 10 kandidater og tusindvis af stemmer i den afsluttende afstemning. Efter hun havde modtaget prisen, en statuette af skulptøren Carsten Jensen, sagde Selina Juul, at prisen var til alle de danskere, som hver dag forsøger at mindske madspild.

“At stoppe madspild handler ikke bare om at spare penge men også om at gøre noget godt for miljøet og klimaet. Danmark har virkelig rykket sig på det her område, og de mange frivillige ildsjæle har virkelig gjort en forskeæ. Der er snart ikke længere en kantine, hvor man ikke er opmærksom på madspild,” sagde Selina Juul i sin takketale.

Årets dansker er en ny pris, som Berlingske uddeler for første gang i år. For at komme i betragtning til prisen skal man have sat sig ambitiøse mål, og nået dem. Og målene skal også have været til gavn for andre.

“Årets dansker er vores måde at hylde danskere med store ambitioner og samtidig inspirere endnu flere til at turde mere og sigte højere. Det har vi brug for i Danmark, og derfor skal vi fejre dem, der har gjort en forskel. Dem som har store ambitioner og når dem,” sagde Lisbeth Knudsen.

Selina Juul har kæmpet for mindre madspild siden 2008 og har stiftet forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, som er Danmarks største frivillige bevægelse mod madspild. Bevægelsen er medudvikler af en international erklæring mod madspild og medvirker bl.a. til videreformidling af gratis overskudsmad til hjemløse, begrænsning af madspild i industri og detailhandel. Ligesom bevægelsen også står bag flere kampagner og events, der sætter fokus på madspild.

Om Årets dansker-prisen:

Berlingske har siden januar bedt læserne om at indstille personer, som de mener lever op til kriterierne – at man har sat sig særligt ambitiøse mål og nået dem. Mål der også har været til gavn for andre end én selv. Blandt de mange indstillede har en projektgruppe, bestående af chefredaktører og redaktører, udvalgt 10 personer, som dommerkomiteen herefter individuelt har vurderet. Det er foregået således, at de har givet point mellem 1 og 10. Den kandidat der samlet set har fået flest point er blevet månedens kandidat. I finalen er det foregået på samme måde, men her lægges dommerkomiteens stemmer sammen med Berlingskes læseres. Begge vejer 50%, men er der dødt løb, er det brugernes stemmer, som afgør førstepladsen.

De øvrige nominerede var:

 • Benjamin O. Yeh, for sit arbejde som talsmand for danske krigsveteraner
 • Jørgen Vig Knudstorp, for at have genrejst LEGO-koncernen
 • Ane Uggla Mærsk, for med stor dygtighed at have overtaget styringen af en traditionsbunden virksomhed
 • Eske Willerslev, for sin internationalt anerkendt forskning i DNA
 • René Redzepi, for at sætte dansk madkultur på verdenskortet
 • Anders Walther, for at have skabt den Oscar-vindende kortfilm Helium
 • Michala Bendixen, for sit arbejde med det frivillige initiativ Refugees Welcome
 • Arne Madsen, for sit arbejde for flygtninges integration gennem Netværkshuset
 • Margrethe Vestager, for at gå efter en magtfuld international post og sikre Danmark stor indflydelse i EU


Dommerkomiteens medlemmer er:

 • Lykke Friis, Prorektor for uddannelse ved Københavns Universitet og tidligere klimaminister
 • Eske Willerslev, DNA-forsker og professor samt leder af Center for Geogenetik på Københavns Universitet.
 • Lisbeth Knudsen, Ansvarshavende chefredaktør for Berlingske og koncernchef i Berlingske Media.
 • Birgit Aagaard Svendsen, CFO og vicepræsident i rederiet J. Lauritzen.
 • Nikolaj Koppel, Pianist, musikchef og journalist.
 • Ulrik Wilbek, tidligere håndboldtræner for bl.a. landsholdet
 • René Redzepi, køkkenchef og medejer af restaurant Noma